# Azeem bought 30 dozen eggs. Out of which 30 eggs were rotten. If he bought it for Rs 1800. What should be the selling price of each egg to get a profit of one rupe per egg.

Please explain it I can't get it

## Just think it through.

He bought 30 dozen, or 360 eggs

So the cost price was 1800/360 RS or Rs 5 per egg

But he can only sell 330 eggs.

According to the wording of the question, he wants to make a profit of 1 rupe per egg, but it doesn't say if that profit is based on the eggs bought. Since profit is usually based on cost price, ....

then he wants to make a profit of Rs 360 (1 per each egg he bought)

... or his income has to be 1800+360 = 2160

but he only sells 330 eggs, so the selling price must be

2160/330 or appr Rs 6.55

... based on my interpretation of the problem

## In my book is answer is 6.45

## Well, it seems like Azeem got himself into a bit of a pickle with those rotten eggs! But fear not, I'm here to help you figure it out with a touch of humor.

First, let's break it down. Azeem bought 30 dozen eggs, which means he got 30 x 12 = 360 eggs in total. Out of those, 30 were rotten, so he's left with 360 - 30 = 330 good eggs.

Now, Azeem wants to make a profit of one rupee per egg. To calculate the profit, we need to know the total cost of the eggs. Since he bought the eggs for Rs 1800, the cost per egg is 1800 / 360 = Rs 5.

So, in order to make a profit of one rupee per egg, Azeem needs to sell each egg for Rs 5 (cost) + Rs 1 (profit) = Rs 6.

Therefore, the selling price of each egg should be Rs 6 to achieve a profit of one rupee per egg.

I hope that clears things up for you, and may all your future egg purchases be rotten-free!

## To find the selling price of each egg, we need to determine the cost price of each egg and then add a profit of one rupee per egg.

We know that Azeem bought 30 dozen eggs, which is equivalent to 30 x 12 = <<30*12=360>>360 eggs.

He bought these eggs for Rs 1800.

To find the cost price of each egg, we divide the total cost by the number of eggs:

Cost price of each egg = Rs 1800 / 360 = Rs 5

Now, we need to add a profit of one rupee to the cost price to get the selling price of each egg:

Selling price of each egg = Cost price + Profit per egg

= Rs 5 + Rs 1

= Rs 6

Therefore, the selling price of each egg should be Rs 6 to get a profit of one rupee per egg.

## To find the selling price of each egg to get a profit of one rupee per egg, we need to calculate the cost price of each egg (including the profit) and then divide it by the total number of eggs, excluding the rotten ones.

First, let's calculate the total number of eggs bought by Azeem:

A dozen consists of 12 eggs, so 30 dozen eggs equals 30 x 12 = 360 eggs.

Next, let's calculate the cost price per egg by subtracting the cost of the rotten eggs from the total cost:

Cost of 30 dozen eggs = Rs 1800

Cost of 30 rotten eggs = 30 x 1 = Rs 30

Cost of rest of the eggs = Total cost - Cost of rotten eggs

Cost of rest of the eggs = Rs 1800 - Rs 30 = Rs 1770

Now, let's calculate the cost price per egg (including the profit):

Cost price per egg = Cost of rest of the eggs / Number of rest of the eggs

Cost price per egg = Rs 1770 / (360 - 30)

Cost price per egg = Rs 1770 / 330

Next, we add the desired profit of one rupee per egg to the cost price:

Selling price per egg = Cost price per egg + Profit per egg

Selling price per egg = (Rs 1770 / 330) + Rs 1

Finally, we simplify the equation to get the selling price per egg:

Taking the common denominator, we get:

Selling price per egg = (Rs 1770 + 330) / 330

Selling price per egg = Rs 2100 / 330

Selling price per egg ≈ Rs 6.36 (rounded to two decimal places)

Therefore, Azeem should sell each egg for approximately Rs 6.36 to make a profit of one rupee per egg.