# Q. As a project,the fifth grade students at Scott Elementary School collected newspapers to recycle. During the first week,they collected 212 pounds of newspapers. For each of the next four weeks,they doubled the previous week's amount of newspaper collected. What 6th was the total number of pounds of newspapers collected during the five weeks?

A. 212 X 4 = 848 X 5 = 4,240
That was the total number of pounds collected,am I right?

## Online, “*” is used to indicate multiplication to avoid confusion with “x” as an unknown.

212 + 212*2 + 212*4 + 212*8 + 212*16 = ?

212 + 424 + 848 + 1696 + 3392 = ?

## To find the total number of pounds of newspapers collected during the five weeks, you need to add up the pounds collected each week.

First, they collected 212 pounds in the first week.

In the second week, they doubled the previous week's amount, so you need to multiply 212 by 2:

212 x 2 = 424 pounds

In the third week, they doubled the previous week's amount again, so you need to multiply 424 by 2:

424 x 2 = 848 pounds

In the fourth week, they doubled the previous week's amount again, so you need to multiply 848 by 2:

848 x 2 = 1696 pounds

In the fifth week, they doubled the previous week's amount one more time, so you need to multiply 1696 by 2:

1696 x 2 = 3392 pounds

To find the total number of pounds collected during the five weeks, you need to add up the weights of each week:

212 + 424 + 848 + 1696 + 3392 = 6572 pounds

Therefore, the total number of pounds of newspapers collected during the five weeks is 6572 pounds.