Ask questions and get helpful answers.

The Executive Office of the President Quiz

1. The Executive Office of the president is commonly called “the president's right arm” because it hosts agencies composed of which of the following?
Answer : the president's personal and political aides

2. How does the president limit the legislative powers of Congress?
Answer : by using the veto

3.How does the president limit the judicial powers of the courts?
Answer : He can grant reprieves and pardons.

4. What is the role of the president’s chief of staff?
Answer : to manage the Executive Office of the President and advise the president

5.The president's power to delay the carrying out of a sentence is known as what?
Answer : reprieve

6.The Executive Office of the President is a bureaucracy. How do formalized rules benefit such a bureaucracy?
Answer : Workers can act with speed and precision because decisions are based on a set of known standards.

7.How many terms can a president serve according to the Constitution?
Answer : two terms

8.Which scenario best illustrates how the power to make treaties in the United States Constitution provides for checks and balances among the three branches of government?
Answer : The Senate must approve a treaty by a two-thirds vote, and its terms must be found to be constitutional by the Supreme Court.

9.No president has ever suggested eliminating the cabinet. However, several presidents have leaned on other, unofficial advisory groups and sometimes depended upon them more heavily than on the cabinet. Andrew Jackson began the practice when he became president in 1829. Several of his close friends often met with him in the kitchen at the White House and, inevitably, came to be known as the Kitchen Cabinet.

Use the excerpt to answer the question.
Which of the following generalizations about the role of the cabinet does this excerpt support?

Answer : Presidents often rely on political strategists and unofficial advisory groups more than their cabinet.

  1. 👍
  2. 👎
  3. 👁
  4. ℹ️
  5. 🚩

2 answers

  1. Im gonna put the answers here aswell so it can go by quicker

    1.the president's personal and political aides
    2.by using the veto
    3.He can grant reprieves and pardons.
    4.to manage the Executive Office of the President and advise the president
    5.reprieve
    6.Workers can act with speed and precision because decisions are based on a set of known standards.
    7.two terms
    8.The Senate must approve a treaty by a two-thirds vote, and its terms must be found to be constitutional by the Supreme Court.
    9.Presidents often rely on political strategists and unofficial advisory groups more than their cabinet.
    10.the Executive Office of the President

    1. 👍
    2. 👎
    3. ℹ️
    4. 🚩
  2. BabyJr is 100% correct. Thank you so much!

    1. 👍
    2. 👎
    3. ℹ️
    4. 🚩

Answer this Question

Related Questions

Still need help?

You can ask a new question or browse existing questions.