# A car moves 10km to East and 4km to North,if it takes 2hours calculate the speed and velocity

## distance covered: 10+4 = 14 km

speed = distance/time = 14km/2hr = 14/2 = 7 km/hr

displacement = √10^2+4^2) = √116 ≈ 10.77 km

in the direction θ where tanθ = 4/10

so velocity = 10.77/2 = 5.38 km/hr in the direction E21.8°N

## To calculate the speed of the car, we need to find the total distance traveled and divide it by the time taken.

Total distance traveled = 10 km + 4 km = 14 km

Time taken = 2 hours

Speed = Total distance traveled / Time taken

Speed = 14 km / 2 hours

Speed = 7 km/h

The speed of the car is 7 km/h.

To calculate the velocity, we need to consider both the speed and direction of the car's motion. Velocity is a vector quantity, so we need to include the direction as well.

The car moves 10 km to the east and 4 km to the north. We can use the Pythagorean theorem to find the magnitude of the displacement (total distance and direction from start to end point).

Displacement magnitude = √(10^2 + 4^2)

Displacement magnitude = √(100 + 16)

Displacement magnitude = √116

Displacement magnitude ≈ 10.77 km

Velocity = Displacement / Time taken

Velocity = 10.77 km / 2 hours

Velocity ≈ 5.38 km/h

The velocity of the car is approximately 10.77 km/h to the northeast direction (combination of east and north directions).

## To calculate the speed, we need to know the total distance traveled and the time it took to travel that distance.

In this case, the car traveled 10 km to the East and 4 km to the North, which gives us a total distance of 10 km + 4 km = 14 km.

Given that it took 2 hours to cover this distance, we can calculate the speed using the formula: Speed = Distance / Time.

Speed = 14 km / 2 hours = 7 km/h.

Therefore, the speed of the car is 7 km/h.

To calculate the velocity, we need to know the displacement, which is the change in position. The displacement can be found by determining the straight-line distance between the starting point and the ending point.

In this case, the displacement is the straight-line distance from the starting point to the ending point, which is the distance between the starting point and the endpoint of the car's movement.

Using the Pythagorean theorem, we can calculate the displacement:

Displacement = √(East distance)^2 + (North distance)^2

Displacement = √(10 km)^2 + (4 km)^2 = √(100 km^2 + 16 km^2) = √(116 km^2) = 10.77 km (rounded to two decimal places).

Given that the displacement is 10.77 km and the time is 2 hours, we can calculate the velocity using the formula: Velocity = Displacement / Time.

Velocity = 10.77 km / 2 hours = 5.39 km/h (rounded to two decimal places).

Therefore, the velocity of the car is 5.39 km/h.